28.9.2021 - 0:00

„Neste“ tvarumo ekspertė: 3 patarimai verslui, norinčiam žengti tvarumo keliu

Klimato kaita yra aktualiausia mūsų laikų problema, todėl ją sprendžiant verslas privalo imtis iniciatyvos, nes turi didžiausią laisvę veikti. Bendradarbiaudamos įmonės skirtinguose sektoriuose gali greičiau sumažinti savo anglies pėdsaką iki nulio“, – taip apie ypač didelį tvarumui skiriamą dėmesį kalba Suomijos bendrovės „Neste“ Tvarių partnerysčių komandos vadovė Heidi Peltonen.

Šią savaitę „Verslo žinių“ Tvaraus verslo konferencijoje dalyvavusi ekspertė dalinasi įžvalgomis, kaip kiekvienas verslas gali žengti didesnius ar mažesnius žingsnius tvarumo link.

1. Transformuokite verslą iš vidaus

H. Peltonen teigimu, šiuolaikinio verslo logika yra kardinaliai pasikeitusi, lyginant su tuo, kuo buvo vadovaujamasi prieš kelis dešimtmečius. Sėkmingai ir konkurencingai pasaulio rinkose veikti gali tik tvarumą savo veiklos strategijoje įdiegusios ir laiku vidines transformacijas įgyvendinusios įmonės.

„Mūsų siekis – kartu su klientais vystyti anglies dioksido atžvilgiu neutralius sprendimus, kurie padėtų klientams mažinti jų taršą. Siekiame būti vieta, kur gimsta diskusijos bei randami mūsų klientams ir partneriams reikalingi sprendimai. Būtent tai mus daro verslu ir atveria naujų galimybių. Į priekį mus veda smalsumas bei siekis plačiai mąstyti, todėl ateityje įmonės veikla bus tik dar įvairesnė, platesnė ir aktyvesnė“, – teigia H. Peltonen.

„Neste“ verslo krypties transformacija tarptautinių ekspertų, tarp kurių „Harvard Business Review“, įvertinta kaip įkvepiantis pavyzdys kitiems verslams. Daugiau nei pusę amžiaus regioniniu mastu veikusi naftos perdirbimo ir tiekimo įmonė per mažiau nei dešimtmetį tapo tarptautine atsinaujinančių bei žiedinės ekonomikos sprendimų lydere.

Dabar „Neste“ yra pasaulyje pirmaujanti dyzelino ir aviacinių degalų, pagamintų iš atsinaujinančių žaliavų, gamintoja. Įmonė taip pat vysto cheminio perdirbimo sprendimus, taip padėdama vartotojams kovoti su plastiko atliekų iššūkiais.

Kova su klimato kaitos pokyčiais yra ilgalaikės bendrovės verslo strategijos pagrindas, todėl pernai įmonė užsibrėžė du ambicingus tikslus. Pirma, iki 2030-ųjų padėti klientams kasmet 20 mln. tonų sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Antra, iki 2035-ųjų pasiekti neutralią gamybą anglies dvideginio atžvilgiu bei tai padaryti greičiau nei reikalauja ES klimato ir energetikos darbotvarkė.

„Siekis iki 2035-ųjų pasiekti anglies dioksido požiūriu neutralią gamybą yra labai ambicinga užduotis. Jai įgyvendinti turėsime pasitelkti ne tik naujus mąstymo būdus, technologines naujoves, bet ir dar aktyviau bendradarbiauti su verslais įvairiuose sektoriuose“, – sako H. Peltonen.

2. Naudokite mažos taršos produktus ir įrankius tvarumui matuoti

Būdama degalų iš atsinaujinančių žaliavų lydere pasaulyje, „Neste“ padeda savo klientams siekti tvarumo tikslų, paversdama tokias žemos kokybės žaliavas, kaip riebalų atliekos ir liekanos bei neperdirbamas plastikas, į mažą CO2 kiekį išmetančius produktus.

Vien per praėjusius metus „Neste“ produktai iš atsinaujinančių žaliavų klientams padėjo 10 mln. tonų sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą visame pasaulyje. Šis kiekis prilygsta 1,5 mln. vidutinių Europos Sąjungos piliečių paliekamam metiniam anglies pėdsakui.

Alternatyvūs bendrovės sukurti degalai „Neste MY Renewable Diesel“ gaminami iš 100 proc. atsinaujinančių žaliavų, pavyzdžiui, įvairių atliekų ir liekanų. Jais galima pildyti visų dyzelinu varomų transporto priemonių degalų bakus ir maišyti su tradicinio dyzelino rūšimis.

Šie degalai yra vienas efektyviausių būdų sumažinti anglies dvideginio išmetimą transporto ir logistikos sektoriuje, nes per visą degalų gamybos ir suvartojimo ciklą jie į aplinką išskiria iki 90 proc.* mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų nei tradicinis iš iškastinių žaliavų pagamintas dyzelinas. Šį dyzeliną jau ne vienerius metus naudoja kelios Suomijos krovinių pervežimo bendrovės.

H. Peltonen teigimu, šiuo metu bendrovė kelių transportui, aviacijos sektoriui ir polimerų bei chemijos pramonei gamina produktus iš atsinaujinančių ir perdirbtų angliavandenilių. 3-5 metų perspektyvoje planuojama plėsti bendrovės žaliavų bazę ir produktus gaminti iš plastiko atliekų, o po 5-10 metų – iš lignoceliuliozės ir kietųjų komunalinių atliekų, taip pat iš dumblių.

Pastebėjus, kad daugelis verslų ir organizacijų pasaulyje susiduria su iššūkiu efektyviai apskaičiuoti naudojamo transporto sukuriamą taršą, „Neste“ čia taip pat pasiūlė novatorišką sprendimą – emisijų stebėsenos paslaugą.

„Siekiame padėti savo klientams ir partneriams matuoti jų valdomo autoparko klimatui daromą poveikį ir apskaičiuoti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas, todėl šį rudenį pirmieji Suomijoje pradėjome teikti naują paslaugą, leidžiančią stebėti įmonių valdomo transporto išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų kiekį. Svarstome galimybes šią paslaugą pasiūlyti ir Baltijos šalių verslams bei organizacijoms“, – pasakoja H. Peltonen.

3. Stiprinkite tvarias partnerystes

„Neste“ patikimu partneriu laiko vis daugiau Suomijos ir Baltijos šalių bendrovių, siekiančių sumažinti išmetamus anglies dvideginio kiekius.

Pavyzdžiui, Suomijoje „Ikea“ yra užsibrėžusi tikslą iki 90 proc. sumažinti paliekamą anglies pėdsaką savo logistikos grandinėje ir nuo 2020-ųjų prekes klientams į namus pristato su „Neste MY Renewable Diesel“ dyzelinu iš atsinaujinančių žaliavų.

Elektroninės prekybos mastams didėjant, siuntų pristatymo įmonės ieško būdų veikti tvariau. Suomijos bendrovė „Posti“ savo lengvųjų automobilių parke naudoja „Neste MY Renewable Diesel“ dyzeliną ir taip siekia sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, atsirandantį elektroninės prekybos logistikos grandinėje. Pradėjus naudoti šiuos degalus, „Posti“ 3,8 mln. tonų sumažino išmetamą CO2 kiekį, kas prilygsta beveik 1300 automobilių pašalinimui iš kelių.

Vis daugiau logistikos bendrovių ieško būdų, kaip padidinti tvarumą savo tiekimo grandinėje. Lietuvoje „Neste MY Renewable Diesel“ degalais be naftos siuntas savo klientams nuo šių metų gabena ir siuntų pervežimo bendrovė „Hres“, priklausanti tarptautinei greitųjų siuntų pristatymo įmonei „HRX Group“. Ilgainiui įmonė planuoja naudoti šiuos degalus visuose pristatymuose Suomijoje ir Baltijos šalyse.

Įvairias kitas tvarumą didinančias iniciatyvas suomių įmonė įgyvendina kartu ir su tokiais partneriais kaip „Finnair“, „Lufthansa“, „KLM“, „Borealis“, „McDonald’s“, „Air bp“, „Boeing“, „Shell Aviation“ ir kitais.

„Tapti neutraliu anglies dvideginio atžvilgiu galima tik einant bendradarbiavimo keliu. Norime pakviesti į tvarumo kelionę prisijungti bendraminčius Baltijos šalyse – įmones ir organizacijas, norinčias būti vienu žingsniu priekyje“, – sako H. Peltonen. 

Suomių bendrovė „Neste“ ne vienerius metus iš eilės patenka į „Corporate Nights“ sudaromo tvariausių pasaulio įmonių reitingo „Global 100“ ketvertuką, o šiemet antrąkart vartotojų buvo pripažinta tvariausiu prekės ženklu degalų kategorijoje Lietuvoje.

*Skaičiavimo metodas atitinka ES atsinaujinančių išteklių energijos direktyvą 2009/28/EB.